Blog

ULTRAVİYOLE KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE DE ETKİLİ BİR YÖNTEM OLABİLİR Mİ?

UVC IŞINI NEDİR?

Koronavirüs ile mücadelede etkili mi ona geçmeden önce UVC nedir biraz ondan bahsedelim. Atmosferdeki ultraviyole ışınları dalga boyutlarına göre üç farklı sınıfta sınıflandırılır. Bunlardan UVA olanı en uzun dalga boyutuna sahip olanıdır ve % 95 dünya yüzeyine ulaşan ultraviyole ışınının % 95 ini oluşturur. UVB ışını ise orta dalga boyutuna sahip olup, bronzlaşmadan sorumludur. Buna ek olarak UVA ışını ile beraber cilt yaşlanmasını ve cilt kanseri gelişimini önemli ölçüde artırır. Üçüncü bir ışın radyasyonu olan Kısa dalga boylu UVC ise, en zararlı UV radyasyonu türüdür. Bununla birlikte, atmosfer tarafından tamamen filtrelenir ve dünyanın yüzeyine ve beraberinde cildimize ulaşmaz.

UVC ışının bir diğer etkisi, insanlar veya viral partiküller üzerindeki genetik materyale etki etmesidir. Bunun keşfedilmesiyle beraber UVC ışınları, hastaneler, gıda üretim tesisleri, ofisler veya fabrikalar gibi alanlarda, sterilizasyon amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bazı parazitlerin klor gibi kimyasal dezenfektanlara dayanıklı olması da UVC ışınlarının içme suyu dezenfeksiyonunda kullanımını gerekli kılmıştır.

Diğer bir taraftan UVC ışının henüz Koronavirüse karşı etkili olup, olmadığı spesifik bir şekilde araştırılmamıştır ancak çalışmalar Sars gibi diğer bir tip olan koronavirüse karşı kullanılabileceğini göstermiştir. Çünkü, UVC radyasyonu viral yapıların genetiği ile savaştığı için ve genetik partiküllerinden daha fazla çoğalmalarını engellemektedir.

ÇİN’DE KORONAVİRÜS İLE MÜCADELEDE ULTRAVİYOLE KULLANIMI

Öte yandan Koronavirüs in ilk çıkış noktası olarak bilinen ve yaklaşık 82000 vakaya ulaşan Çin de ise, Ultraviyole Lambaları toplu taşımada kullanılan otobüslerin dezenfeksiyonu için kullanılmıştır.  Normal bir dezenfeksiyon işlemi yaparken yaklaşık 40 dakika ve iki personelle çalışan otobüs firmaları, Ultraviyole lambası ile bu süreci 5 dakikaya düşürmüştür. Ultraviyole kullanımında, dikkat edilmesi gereken konu, Dünya Sağlık Örgütünün de belirttiği üzere, ışınların insan derisi ile direk temasının olmaması gerektiği ve direk temas ile ışınların cilt kanserine yol açabilmesidir. Bu nedenle ise, toplu taşıma araçlarında yapılan UVC ışınları ile dezenfeksiyon, otobüsler kapalıyken ve içerisinde hiç kimse yokken yapılmıştır.

Çinde alınan diğer bir önlem ise, Çin Merkez Bankasının Şubat ayında açıkladığı üzere, Koronavirüs ile mücadelede, UV ışınlarının banknotların dezenfeksiyonu için kullanıldığıdır.  Diğer bir tarafta ise, UV tüpleri, asansörlere monte edilmiş ve sistem asansör içerisinde kimse olmadığını algılayınca çalışacak şekilde kullanılmıştır. Önümüzdeki plan ise, hastane asansörleri gibi, toplu kullanım alanlarında teknolojinin kullanılmasıdır.

KAYNAKÇA

https://www.who.int/uv/faq/whatisuv/en/index2.html

https://www.bbc.com/future/article/20200327-can-you-kill-coronavirus-with-uv-light

https://www.france24.com/en/20200313-on-mission-to-eradicate-virus-germs-china-firms-see-the-uv-light

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bizi Arayın